Under hela helgen har allmänheten sedan möjlighet att gå ombord och besöka ett av världens största träskepp. Flera kringaktiviteter på kajen som musik och hantverk kommer att rama in evenemanget i hamnen. Även föreläsningar på Campus står på programmet. Det är Galtabäcksskeppets bygglag som ligger bakom initiativet och en stor del av finansieringen står Sparbanksstiftelsen Varberg bakom.

Ostindiefararen Götheborg är en kopia på ett skepp som seglades under 1700-talet och som hann göra tre äventyrliga resor innan hon förliste 1745.
– Skeppet är unikt i många bemärkelser, ett fantastiskt hantverk med handsydda segel och handgjorda rep och som faktiskt seglat till Kina och tillbaka, menar Anders Olsson, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Varberg.

Passa på att besöka Varbergs hamn mellan den 30 juli och 2 augusti och ta del av svensk historia!

Ostindiefararen - historia

12 september 1745 hände det som inte borde hänt. Ostindiefararen Götheborg var på väg hem till hemmahamnen Göteborg efter en 30 månader lång seglats och ca 900 meter kvar till ankringsplatsen går Götheborg på grund. Det var det välkända grundet Hunnebådan som ställde till det och ändå hade skeppet en lots för att föra den in i hamn. Som tur var kunde hela besättningen räddas och även en del av lasten. Under de två följande åren hade man bärgat ungefär en tredjedel av lasten. Trots att fartyget förstördes och försvann i djupen sägs resan ha gått med cirka 15% vinst.