Hoppa till textinnehållet

Kort resan

Att använda kort när du betalar eller behöver ta ut kontanter i utlandet är enkelt och bekvämt. Du slipper gå vägen förbi ett växlingskontor och kan betala direkt i butiken eller ta ut pengar i närmaste automat. Här har vi samlat flera bra tips både inför och under din resa.

Att tänka på inför och under din resa

Ha ett extra kort för extra trygghet

Det finns aldrig garantier för att allt ska funka överallt och när som helst. Vi rekommenderar att du alltid tar med fler än ett kort när du ska ut och resa.

Fördelen med att komplettera din plånbok med ett betal- och kreditkort Mastercard är bland annat att du kan få alla semester- eller reseutlägg specificerade på en månadsfaktura. 
Med betal- och kreditkort Mastercard får du även tillgång till en räntefri kredit på upp till 55 dagar, vilket kan vara bra vid oväntade utgifter.

Glöm inte bort din kompletterande kortförsäkring

Genom att betala resan med kortet får du en kompletterande kortförsäkring. Den ger en extra trygghet när du ska ut och resa. I kompletterande kortförsäkringen ingår bland annat ett automatiskt avbeställningsskydd för resor i hela världen.

Välj att betala i landets valuta

Ibland får du välja om du vill betala med ditt kort i svenska kronor (SEK) eller i landets lokala valuta. Vår rekommendation är att du väljer att betala i landets valuta, eftersom det oftast blir billigare för dig.

Växla inte bort din semesterkassa

Du tjänar inte på att växla pengar innan avresa. Det är snarare tvärtom på grund av de växlingsavgifter som växlingskontoren lägger på. Om du vill komma så billigt undan som möjligt ska du alltid betala med ditt kort.

Krånglar kortet resan?

Kortservice utland hjälper dig att spärra kortet om du förlorar det utomlands. Om du har problem att använda ditt kort får du hjälp att utreda problemet och får tips och råd. Du kan även få hjälp med nödkontanter eller få ett ersättningskort skickat med kurir. Kortservice utland är alltid öppet.

Behöver du spärra ditt kort?

Tips

Spara spärrnumret!

Spara spärrnumret i din mobil så har du det alltid tillhands!

Kortet är en värdehandling!

Tänk på att hantera ditt kort som en värdehandling och att skydda din kod. Vid resor kan stöldrisken ibland vara högre.

Vilken växlingskurs fick jag kortköpet?

Kortköp som görs i utländsk valuta räknas om till svenska kronor med växelkurser satta av Mastercard eller Visa. Växlingskursen sätts mitt på dagen vilket gör att du kan få olika kurser på köp du gjort samma dag beroende på när transaktionen skickas till banken.

Du kan själv se vilken kurs som gällde vid bokföringen hos Mastercard eller Visa. Ange belopp och valutaväxlingspåslag för att få reda på växlingskursen. Valutaväxlingspåslaget som du ska ange visas här.