För att bygga hållbart måste man börja från grunden. 2020 förvärvade Henning Eliasson och Niklas Holmquist Koljern Nordic med visionen att utmana byggbranschen till sänkt miljöpåverkan och ett mer hållbart byggande. Nu möjliggör de cirkulära konstruktioner utan betong och tilldelas Hållbarhetspriset på Varbergsgalan.
Berätta! Hur började er resa?
- Vi träffades på entreprenörsskolan på Chalmers och drev under flera år bolag på olika håll inom e-handel och bioteknik. För tre år sedan, hösten 2019, bestämde vi oss för att skapa mer hållbara och hälsosamma lösningar för byggbranschen. Betong står för 8% av världens koldioxidutsläpp och har förutom de stora utsläppen även nackdelarna att det är icke cirkulärt och ger en relativt kort livslängd till byggprojekt. Det ville vi utmana och hitta en bättre lösning på. 2020 förvärvade vi Koljerntekniken som går ut på att bygga prefabhusgrunder av återvunnet glas. Idag är vi ett Clean Tech-bolag med 7 anställda som helt enkelt ersätter husgrunder, men också terrass-, tak- och väggelement, som tidigare producerats av betong och cellplast med vår miljövänliga Koljernteknik.
Vad är fördelarna med Koljern-tekniken?
- Med vår teknik utesluter du betong och cellplast helt ur byggprocessen vilket halverar ditt byggprojekts CO2-utsläpp. Du får också en helt cirkulär produkt som är gjord i 60% återvunnet glas, som är demonterbar och därmed också återanvändningsbar, vilket är otroligt bra för miljön. Även livslängden för ditt projekt blir längre - vi lämnar en produktgaranti på 100 år och räknar med en livslängd på flera hundra år. Koljern har inte heller någon torktid vilket sparar tid i byggprocessen då du kan påbörja byggnaden samma dag som du ”gjuter grunden” och därmed minskar risk för fukt i konstruktionen. Det är ett av få system som är en beprövad teknik på marknaden och som har ett ETA-godkännande.
Varför behöver byggbranschen denna förändring?
- Den livsstil som vi har idag kommer inte att vara möjlig om några år, och i alla led är vi ansvariga för att ställa om. Det finns en enorm efterfrågan för att bygga hållbart idag, men det går nästan inte hitta någon som kan utföra jobbet. Här tror jag att de byggföretag som går före och vågar ställa om och utmana de traditionella sätt man byggt på, kommer vara morgondagens vinnare. Det har visat sig i alla andra branscher att de som vågar gå före i en omställning framtidssäkrar sin affär och står bäst rustade efteråt. Det vi kan göra som företag är att inspirera och se till att nya, hållbara tekniker finns på plats. Sedan måste det ske en beteendeförändring inom branschen och samhället i stort så att man vill använda den nya tekniken. Här behövs en kombination av enklare regelverk, goda incitament till att göra rätt val från politiken och en ökad kunskap hos byggbolagen för att förändring ska ske.