Nu är det fullproppat med solceller på Lejonhallens tak och ny LED-belysning över tennisplanerna. Med hjälp av Sparbankskilowatten från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen kan nu Varbergs Tennisklubb producera upp till 90 000 kWh årligen. Genom smarta energieffektiviseringar förväntas föreningen minska sin totala energiförbrukning med 75%, och därmed också kostnader, som i stället kan användas till att stärka klubbens föreningsliv.
Hej Jan Rodén, kassör Varbergs Tennisklubb. Berätta – vad är nuläget i er förening?
- Vi är en väldigt aktiv tennisklubb som funnits i snart 100 år. Som förening driftar vi två stora anläggningar som vi äger själva. Dels tennisbanorna nere vid stenbrottet och Lejonhallen med sina 5 tennisbanor och en badmintonbana. Den sistnämnda har funnits sedan 1979 och är en stor anläggning som är kostsam att ha i drift. Vi är flera inom klubben som är teknikintresserade och som gillar att tänka framtid. Det fick oss att för tio år sedan inleda arbetet med att energieffektivisera hallen mot mer hållbara alternativ.
Hur kom ni på tanken med just solceller?
- Det började egentligen med att vi konstaterade att Lejonhallens förbrukade kilowatt var oproportionerligt högt. Även om det med historiska elpriser inte skulle slå så jättemycket rent kostnadsmässigt mot föreningen, så började vi skissa på en färdplan i tre steg för att minska vår förbrukning. Vi landade i en trestegsraket där vi i ett första steg jobbat för att automatisera styrningen av värme och belysning till när hallen används. I steg två har vi bytt ut all belysning i hallen till LED och nu i somras genomförde vi steg tre och fick upp en solcellsanläggning på hallens tak, för att också kunna producera egen el. Något vi är mycket tacksamma över att ha på plats, nu när prisbilden för el är helt förändrad.
Hur har processen sett ut med Sparbanksstiftelsen?
- Vi presenterade ganska tidigt våra tankar om energiförbättringar i Lejonhallen för Sparbanksstiftelsen och har haft en god dialog med dem hela vägen. Min uppfattning är att de verkligen förstår värdet och samhällsnyttan i att de föreningslokaler som finns i kommunen kan bli mer självförsörjande och energisnåla. Det säkrar ju upp att ett livskraftigt föreningsliv står stadigt även i oroliga tider. Vi gjorde sedan en gemensam ansökan för akustikplattor, LED-belysning och solcellsanläggning där vi fick 1,5 miljoner tilldelat, varav 250 000 kr var öronmärkta för solceller genom Sparbankskilowatten.