Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Andreas Eriksson och Therese Karlsson drömde båda om att bygga sitt eget hus. Nu är drömmen verklighet i det egenritade huset som ser ut att ha stått på platsen länge.

Therese och Andreas byggde sitt drömhus

Om det inte vore för att trädgården ännu inte står i full blom skulle man kunna tro att det röda huset med sina ockragula fönsterbågar legat på platsen i hundra år. Men Therese Karlsson och Andreas Eriksson flyttade in i sitt nybyggda hus för bara ett år sedan.

 – Vi tänkte att det skulle se ut som om huset alltid stått här, säger Therese Karlsson.

Både hon och sambon Andreas Eriksson har alltid velat bygga sitt eget hus. När paret träffades 2013 flyttade de ihop i ett hus som Andreas köpt i Veddige efter bara sex månader. Ganska snart började de skissa på ett nytt hus.

– Det tog ett tag att få bygglovet, berättar Andreas och förklarar att det hittats fornlämningsfynd på tomten de styckade av från hans pappas gård Stengårdshult. På stenåldern gick havsnivån precis ovanför där huset ligger idag och förmodligen har människor rört sig i området länge.

Varbergs Sparbank är vår bank

Första bankkontakten togs när paret skulle sälja huset i Veddige. Under byggtiden har de bott i ett nära beläget torp.

– Varbergs Sparbank är vår bank och vi har haft kontakt med Gunilla som jobbar på Veddigekontoret, förklarar Therese bankkontakten Gunilla Olander.

De sålde huset i Veddige med en liten vinst och fick hjälp med hur de skulle tänka inför bygget.

– Vi har använt de pengarna och sen haft ett byggkreditiv, säger Andreas.

Eftersom Andreas och Therese skött hela husbygget från ritningar till inredning helt själva kom de överens om att lägga på lite extra på byggkostnaden.

– Det är bra att räkna lite högre och ta till i överkant eftersom det ofta tillkommer kostnader under byggets gång, konstaterar Gunilla Olander som besöker paret idag.

Byggt tillsammans

Både Therese och Andreas gillar sekelskiftesstilen. Huset är byggt i två huskroppar i vinkel som tillsammans med garaget/verkstaden skapar en innergård ner mot ådalen.

De tog första spadtaget för grunden lagom till semestern 2019. Sedan dess har de inte haft några sysselsättningsproblem.

– Vi har lagt många kvällar och helger här, säger Andreas och Therese fyller i:

– Alla kvällar och helger!

Att bygga tillsammans har gått jättebra, konstaterar de. Andreas som jobbat som snickare i många år har redan sett de flesta motgångar på jobbet och har full koll på hur ett hus ska byggas.

– Herregud vad vi ritade, utbrister hon.

Många färgprover

De är väldigt nöjda med resultatet. På frågan om vad de velat ändra blir svaret: ”Ingenting!”

En del saker har de ändrat under resans gång. Ett fönster har försvunnit.

– Vi insåg att det skulle bli svårt att möblera annars.

Therese har valt färgskalan efter ett gardintyg hon hittade på jobbet.

– Jag ville hålla färgskalan på en naturlig nivå. Sen har jag tagit hem jättemånga färgprover och provmålat och jag gick omkring med en tygbit överallt.

Gardinerna i den öppna vardagsrumsdelen blev emellertid en annan som hon också hittade på jobbet.

Valde element

Det mesta i huset andas sekelskifte: träpanel i köket och ett riktigt skafferi.

– Och vi blev nästan idiotförklarade när vi inte ville ha golvvärme, säger Andreas och förklarar att golvvärmen förmodligen skulle medföra stora glipor i trägolvet.

I stället har paret valt gamla hederliga element.

– De passar i stilen och jag tycker att de är fina, säger Therese. 

Smidig hantering

Therese och Andreas konstaterar att de i mångt och mycket klarat sig själva under byggprocessen.

– Vi hade ganska mycket kontakt med Gunilla i början. Men det har varit så enkelt, bara att ta en bild på fakturan och skicka, säger Therese som stått för merparten av bankkontakten. Den mesta tiden har de kunnat ägna sig åt det viktigaste: Att bygga sitt drömhus!

Gunilla Olander, privatrådgivare på Varbergs Sparbank.