Utsikterna för utvecklingen på aktiemarknaden ser ganska ljusa ut, särskilt för den svenska börsen. Men det finns frågetecken. Ett av dem är presidentvalet i USA som kan bli stökigt.
Efter börsrasen i början av augusti hämtade aktiemarknaden tillbaka hela nedgången på ganska kort tid. Under året har aktiemarknaden haft en god utveckling med en uppgång på cirka 10 procent. På Swedbank är man försiktigt positiv till den fortsatta utvecklingen, enligt Investeringsstrategin för september.
– Konjunkturen är inte så bra, men den är tillräckligt bra för att gynna aktiemarknaden. Att börsen snabbt kom tillbaka efter rasen i början av augusti visar att det finns ett stort köptryck på marknaden. Så grundtonen är positiv, men det finns flera utmaningar, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg på Swedbank.
Swedbank behåller en tydlig övervikt i aktier i Private Bankings modellportfölj. Räntor är fortsatt underviktade och krediter behåller neutralvikt.
Optimistisk till svensk aktiemarknad
Balansgången mellan räntesänkningar och konjunkturutvecklingen stöder optimismen på aktiemarknaden. Det gäller särskilt på den svenska marknaden. I Europa ser återhämtningen ut att dra ut på tiden.
– Vi är mer optimistiska till svensk aktiemarknad än till den europeiska. Sverige kommer från en låg placering i Europa, men nu ser utsikterna betydligt bättre ut. Riksbanken kan fortsätta sänka räntorna. Finanspolitiska stimulanser hjälper till. Prognosen är att kronan kommer stärkas. Vi ser reallöneökningar när vi blickar in i 2025.
Oron för den amerikanska ekonomin har ökat. Det finns frågetecken kring konjunkturen.
– Men vi tror inte att vi står inför en recession eller en hårdlandning av ekonomin. Vinstprognoserna ser ut att hålla i sig. Samtidigt förväntas räntorna fortsätta ner. Det räcker för att vi ska vara fortsatt positiva till den amerikanska aktiemarknaden.
Presidentvalet i USA
På kort sikt kan den geopolitiska utvecklingen skapa turbulens. Presidentvalet i USA kan bli stökigt. Det kommer sannolikt påverka höstens handel på aktiemarknaderna.
– Hur mycket beror på vilka utspel som kommer från presidentkandidaterna och hur opinionen ser ut. Om Donald Trump vinner valet kan det bli högre tullar mot Kina. Det leder till inflation samtidigt som tillväxten stramas åt. Även inom Demokraterna diskuterar man höjda tullar.
Den geopolitiska osäkerheten i Mellanöstern kan stöka till det på marknaderna. Den kan pressa upp oljepriset, vilket kan sätta i gång inflationen igen och bakbinda centralbankerna.
– Men troligen kommer inte Israel-Palestina-konflikten spela en avgörande roll för marknadsutvecklingen under den kommande perioden, säger Johannes Bjerner.
Swedbank höjer Sveriges övervikt i modellportföljen på bekostnad av Europa som sänks till undervikt. USA behåller övervikt, Japan neutralvikt och Tillväxtmarknader undervikt.