Hoppa till textinnehållet

Varbergs ungdomar får koll ekonomin

Sedan 2016 är Varbergs Sparbanks barn- och ungdomsambassadörer i skolor runt om i Varberg och pratar om banken som arbetsplats och ämnet privatekonomi. Projektet kallar vi för KOLL (Kul och lärorikt lärande).

 

Projektets syfte är att alla elever inom bankens verksamhetsområde skall få kunskap om banken som arbetsplats och bli inspirerade att ta ett växande ansvar för sin egen privatekonomi.

 

KOLL är ett helhetspaket som sträcker sig över elevens år i grundskolan, samt årskurs 2 på gymnasiet. Projektet utvecklas och genomförs i ett långsiktigt samarbete mellan Varbergs Sparbank och Varbergs kommun och är en del av SKAL, samverkan mellan skola och arbetsliv.

En heltidstjänst till skolsatsningen KOLL

Skolprojektet KOLL vill få fler barn- och ungdomar att redan i unga år börja resonera och få koll på ekonomin. Satsningen sträcker sig över elevens år i grundskolan, samt årskurs 2 på gymnasiet. För att göra satsningen möjlig avsätter Varbergs Sparbank en heltidstjänst till att besöka skolor och inspirera till ekonomi. I övrigt finansieras skolprojektet med medel från Sparbanksstiftelsen. Sedan starten 2016 har vi träffat och utbildat över 8000 elever i Varbergs kommun och Horred.

Filmer från KOLL

Senaste nytt

"Jag visste inte att föräldrarna måste betala till mycket olika saker."

– Nu fattar jag varför pappa är så snål, utbrister en elev när Amanda Ljungberg från Varbergs Sparbank förklarar hur mycket ett vanligt huslån faktiskt kostar varje månad. Aha-upplevelserna är många när Ankarskolans sjätteklassare provar jobbet som privatrådgivare.

skolprojektet-koll

Prata ekonomi hemma - tips till dig som är förälder!

  • Ge ditt barn en regelbunden inkomst (veckopeng, månadspeng eller hela studiebidraget, beroende på ålder).
  • Var tydlig med vad pengarna ska räcka till.
  • Lär barnen spara en del regelbundet,om så bara några kronor.
  • Låt barnet ta konsekvenserna om pengarna tar slut för tidigt.
  • Skilj på gåva och ersättning: Om barnet vill ha mer pengar måste det utföra en arbetsuppgift.
  • Förklara för barnet vad saker kostar. Låt det följa med till affären, hjälpa till med självscanningen, se hur det går till att betala räkningar.


Läs mer om hur du lär ditt barn hantera sin ekonomi och se tabeller över genomsnittlig månadspeng i olika åldrar på varbergssparbank.se

 

skolprojektet-koll