Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Den här staden är ju lite blommig, och det är mycket Sparbanksstiftelsen som står för blommigheten, tycker jag.”

I trapphuset ekar ljudet av springande fötter. På fyra våningsplan pågår sorlet från lektioner i uppåt 40 ämnen och varje vecka strömmar 1300 elever genom verksamheten. Sedan 2016 bidrar Sparbanksstiftelsen med årliga stipendier till Kulturskolans elever, för att unga i Varberg ska känna sig uppmuntrade att vilja utvecklas.

- Det är nästan för bra för att vara sant. När vi berättar att vi varje år får 200 000 kr av Sparbanksstiftelsen till att dela ut stipendier – det får ju andra kulturskolor att tappa hakan. När vi delar ut kommande stipendier kommer stiftelsen att ha bidragit med drygt en miljon kronor till unga i Varberg som vill satsa på sitt konstnärskap. Det är helt fantastiskt, säger Malin Svarfvar, enhetschef för Kulturskolan.

Jan-Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman för Sparbanksstiftelsen Varberg, gläds åt hur stipendieverksamheten har utvecklats, från tidig idé till att nu vara ett återkommande bidrag.

- Vi tog initiativet och kontaktade Kulturskolan för att hitta ett samarbete då vi ville uppmuntra elever till att fortsätta med sitt intresse. Varberg ska och bör värna om kulturen, det är en stark attraktionskraft att det finns ett stort kulturutbud i staden.

Stipendier - en livslång möjlighet

Sedan 2016 har man delat ut 70 stipendier inom flera olika konstformer. Och att stipendieverksamheten betyder mycket för eleverna, är enhetscheferna Malin Svarfvar och Annika Werdelin överens om.

- Det finns en kritisk ålder där kring högstadiet då man vill välja bort och det finns annat som lockar. I en sån tid fyller det här stipendiet en viktig funktion. Här kan ett bättre instrument, en drejskiva eller dramakurs göra att man får en nytändning, så att man klarar sig över den där lilla puckeln och faktiskt blir motiverad att fortsätta med sitt konstnärskap, säger Annika Werdelin.

- Vi har haft elever som gått från att vilja lägga av till att se sig själva söka in på esterprogrammet, bli professionell dansare eller utbilda sig på konstskola. Vi har också flera tidigare stipendiater som efter några år kommer tillbaka till stan och vickar för sina före detta lärare. Det är häftigt att se! På så sätt kan stipendiet bli en livslång möjlighet, säger Malin Svarfvar.

Motivation viktigare än prestation

I sin ansökan kan eleven söka belopp upp till 20 000 kr för material och utbildning. Kulturskolan fick fria händer från Sparbanksstiftelsen att utforma stipendieverksamheten och de formaliter som krävs, på ett sätt som passar verksamheten.

- Det blev snabbt tydligt för oss i processen att vi inte vill plocka talanger, utan att det viktiga är att man vill utveckla sig och ser en möjlighet till att göra det genom ett stipendium, säger Malin Svarfvar.

Det är eleven själv som formulerar och administrerar sin ansökan med stöttning från lärare. När alla ansökningar kommit in ses lärarrepresentanter från olika konstformer och beslutar om en fördelning. Från att stipendiet betalas ut har man ett kalender år på sig att redovisa sitt bidrag.

- Vi har sett att man behöver ungefär ett år på sig, framförallt inom musik. Det kan ta lång tid att hitta ett valthorn på en viss nivå på begagnatmarknaden, säger Annika Werdelin.

Guldkant för verksamheten

Mot sommaren i samband med Kulturskolans våravslutning delas stipendierna ut under pompa och ståt. Det är en stämningsfull kväll, både för de elever som får ta emot diplom och blommor, men också för lärare och elever på kulturskolan, familjemedlemmar och allmänheten.

- Det är en av de finaste perioderna på året tycker jag, när man ringer runt till barnen och meddelar att de fått stipendiet. Det är så fantastiskt att få höra deras reaktioner och hur föräldrarna jublar i bakgrunden. Det sätter verkligen en guldkant på hela vår verksamhet, säger Malin Svarfvar och fortsätter,

- Jag tror inte att Varberg skulle vara den stad som vi är utan Sparbanksstiftelsen. Bidragen från Stiftelsen blir lite grädden på moset hela tiden och gör hela vår stad mer möjlig. Det är fantastiskt att det inte är villkorat, utan att det finns en idé som bär från Varbergs Sparbank om att vilja ge tillbaka. Den här staden är ju lite blommig, och det är mycket Sparbanksstiftelsen som står för blommigheten tycker jag.
 

"Det är en av de finaste perioderna året tycker jag, när man ringer runt till barnen och meddelar att de fått stipendiet. Det är fantastiskt att höra deras reaktioner och hur föräldrarna jublar i bakgrunden. Det sätter verkligen guldkant hela vår verksamhet." Malin Svarfvar