Stipendier - en livslång möjlighet
Sedan 2016 har man delat ut 70 stipendier inom flera olika konstformer. Och att stipendieverksamheten betyder mycket för eleverna, är enhetscheferna Malin Svarfvar och Annika Werdelin överens om.
- Det finns en kritisk ålder där kring högstadiet då man vill välja bort och det finns annat som lockar. I en sån tid fyller det här stipendiet en viktig funktion. Här kan ett bättre instrument, en drejskiva eller dramakurs göra att man får en nytändning, så att man klarar sig över den där lilla puckeln och faktiskt blir motiverad att fortsätta med sitt konstnärskap, säger Annika Werdelin.
- Vi har haft elever som gått från att vilja lägga av till att se sig själva söka in på esterprogrammet, bli professionell dansare eller utbilda sig på konstskola. Vi har också flera tidigare stipendiater som efter några år kommer tillbaka till stan och vickar för sina före detta lärare. Det är häftigt att se! På så sätt kan stipendiet bli en livslång möjlighet, säger Malin Svarfvar.
Motivation viktigare än prestation
I sin ansökan kan eleven söka belopp upp till 20 000 kr för material och utbildning. Kulturskolan fick fria händer från Sparbanksstiftelsen att utforma stipendieverksamheten och de formaliter som krävs, på ett sätt som passar verksamheten.
- Det blev snabbt tydligt för oss i processen att vi inte vill plocka talanger, utan att det viktiga är att man vill utveckla sig och ser en möjlighet till att göra det genom ett stipendium, säger Malin Svarfvar.
Det är eleven själv som formulerar och administrerar sin ansökan med stöttning från lärare. När alla ansökningar kommit in ses lärarrepresentanter från olika konstformer och beslutar om en fördelning. Från att stipendiet betalas ut har man ett kalender år på sig att redovisa sitt bidrag.
- Vi har sett att man behöver ungefär ett år på sig, framförallt inom musik. Det kan ta lång tid att hitta ett valthorn på en viss nivå på begagnatmarknaden, säger Annika Werdelin.