Våra tjänster
Elsbeth Stacke, handledare Bryggan tillsammans med Luchia Tewolde Gebresilasie, anställd hos Bryggan tillsammans med några av de produkter som tillverkas och säljs genom verksamheten.

”Detta är en ypperlig plats att få träna på att jobba.”

Kanske har du sprungit på den nya skylten som poppat upp på Östra långgatan 30. I april öppnades dörren till verksamheten Bryggan 30. Här finns smörknivar, kuddar, ekologiska téer, men främst en stark vision om att hjälpa fler människor tillbaka till arbetslivet. Med ett bidrag från Sparbanksstiftelsen blev drömmen om en butik möjlig.

Hej Maria Jälmsjö och Daniel Kullenberg. Berätta - vad är Bryggan 30? 
Genom Bryggan erbjuder vi arbetsträning, sysselsättning och språkträning. Det är vi i Svenska kyrkan som driver verksamheten sedan 2017 i samverkan med Varbergs kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Socialpsykiatrin. I Bryggan deltar både svenska och utlandsfödda i olika åldrar. Det är viktigt med både män och kvinnor i gruppen vilket ger balans och dynamik till arbetsgemenskapen. Målet med hela vår verksamhet är att man ska komma ut i arbetslivet och en egenförsörjning i någon form. Till en början hade vi fyra personer hos oss och idag sysselsätter vi nästan 30 personer. 

Vad kan man göra om man arbetstränar hos er?

- Vi har ett bageri i församlingshemmet där vi gör till exempel kakor, tårtor, pajer och sallader som vi sedan säljer i butiken. Man kan också ägna sig åt återbruk och sömnad, hantverk eller trädgårdsskötsel och odling. För oss är helheten A och O. Det är viktigt överlag i arbetslivet med en god balans, men kanske särskilt när man är på väg att möta arbetslivet igen. Bryggan är en fantastiskt bra plats att få testa sig fram. Här får man chans att hitta en arbetsuppgift som passar en själv och i sin egen takt hitta tillbaka till sin individuella arbetsförmåga. 

Vad kommer namnet Bryggan 30 ifrån?

- Det handlar om att vi vill brygga människor vidare! Hit kommer man för att ta steg vidare mot ett arbetsliv. Sedan förstår många utlandsfödda bilden av en brygga väldigt väl. Man kanske har rest från en brygga, över ett farligt hav, och angör en ny hamn här i Sverige. Man kan också behöva brygga vidare från något osäkert, kanske en arbetslöshet eller en lång sjukskrivning, till något tryggare. Det är en fin och stark symbolik tycker vi! Och siffran trettio är helt enkelt för att vår nya butik finns på Östra långgatan 30.

Ni har ju fått bidrag från Sparbanksstiftelsen för att inreda en butik för arbetsträning här på Östra långgatan. Vad betyder denna plats för era deltagare?

- Jättemycket! Det här är ju en ypperlig plats att få träna på ett riktigt jobb! Lokalen gör det möjligt för de personer som arbetstränar hos oss att vara med i hela kedjan från tillverkning till försäljning till städning av lokalen. Vi upplever att det bygger en yrkesstolthet att ha sytt en necessär eller bakat en morotskaka och sedan få sälja den vidare till någon som vill ha den. Man får också träna det sociala samspelet med kunder och lära sig de oskrivna koder som finns i samhället. Man blir stärkt som människa, samtidigt som man får erfarenheter med sig. 

Hur har ni använt bidraget från banken?

- Det har vi använt till uppstartskostnader för lokalen. Vi har köpt en kyldisk, möbler och inredning. För oss betyder bidraget oerhört mycket - utan det hade det varit mycket svårare att starta upp Bryggan i en ny lokal. Vår verksamhet är beroende av externa medel och vi blev jätteglada att Sparbanksstiftelsen ville satsa på detta tillsammans med oss.

Varför gör ni detta som kyrka?

- Som verksamhet ingår den i det diakonala verksamheten i vår församling. Diakonin handlar om att möta människan som den är, oavsett om den är troende eller icke troende. Man värnar medmänniskan och att man ska känna att man är betydelsefull och en viktig kugge i vårt samhälle. Vi har också ett trettiotal ideella medarbetare som gör stora insatser för att få verksamheten att fungera. De flesta är pensionärer och det betyder mycket för dem att få bidra med sin livserfarenhet och också få en meningsfull sysselsättning som pensionär. 

Vilket bemötande har ni fått från förbipasserande?

- Vi får så många positiva tillrop! Många är glada för att det öppnat ett nytt café i stan och att vi står för det rättviseproducerade även globalt genom att sälja mycket fairtradeprodukter. Sedan är det ett härligt stråk att finnas på med mycket återbruk och hållbarhet i fokus bland kringliggande butiker. Bland annat är vi grannar med Second chance och en skräddare här bredvid vilket gör att vi kan slussa kunder till varandra. Det levandegör den här gatan tycker vi!

Maria Jälmsjö, diakonichef, och Daniel Kullenberg, verksamhetssamordnare Bryggan 30.

Vårt bidrag till Bryggan 30

Genom ett bidrag från Sparbanksstiftelsen till Bryggan 30 ger vi möjlighet till fler personer att komma in på arbetsmarknaden i Varberg. Vårt bidrag på 200 000 kr har gått till att möjliggöra en lokal för arbetsträning i café och butik.