Vad letar du efter?
Vad letar du efter?
Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet

”Det finns ingenting i livet som har givit mig så mycket som det här har gjort!”

Fantastiska Underhållnings Bandet började som en cirkelverksamhet där medlemmarna träffades en gång i veckan och sjöng och spelade musik tillsammans. Idag är verksamheten större än så, och det går inte att ta fel på vilken glädje det här bandet ger för alla inblandade. Vi träffar Calle Karlsson som är initiativtagare till Fantastiska Underhållnings Bandet, och som lägger ner oräkneliga timmar på bandet och dess medlemmar.

Hej Calle, berätta kort om Fantastiska Underhållnings Bandet! 
- Bandet är en underavdelning till FUB- Varberg. FUB:s verksamhet arbetar för att barn, unga och vuxna med funktionsvariationer ska kunna leva ett gott liv. Fantastiska Underhållnings Bandet är en cirkelverksamhet som har funnits sedan 80-talet. Idag är vi 30-40 medlemmar och verksamheten går ut på att vi ses i Träslövsgården och sjunger och spelar tillsammans. Det är det som är grunden till Fantastiska Underhållnings Bandet.

Hur har verksamheten utvecklats från när den startade till hur den är idag?

- Det som ligger närmst nu är att vi ska ut hela gänget och lussa på Lucia, och sedan är det även dags för Varberg för Musikhjälpen. Det är Fantastiska Underhållnings Bandet som står som värd för Varberg för Musikhjälpen. Det började med att vi samlade in pengar till SOS-barnbyar, och när vi hade gjort det så tyckte bandet att det var dags att göra något för någon annan, och då kläckte en av våra medlemmar idén om Musikhjälpen. Hela grejen med Musikhjälpen här i Varberg har blivit helt osannolik och vi har samlat in över 1 miljon kronor. Det händer mycket kring de här människorna hela tiden. De har så mycket roliga idéer och tankar på olika projekt!

Hur fick du idén till det här från allra första början?

- Det var Vuxenskolan i Varberg som hade verksamheter för människor med funktionsvariationer, och detta blev min dotter involverad i. Hon involverade i sin tur mig. Jag hade redan då en verksamhet i Kungsbacka där vi hade ett band med människor med funktionsvariationer, så konceptet och idén fanns sedan tidigare, men vi hade inte använt det här i Varberg. Från allra första början var det nog min rastlöshet, och att jag har svårt att inrätta mig i rutiner och gillar att hitta på nya saker som gjorde att jag kom i kontakt med dessa fantastiska människor.

Hur hanterade ni hela corona pandemin? 
- Vi fick tänka om totalt när det här inträffade eftersom det gjorde att hela vår verksamhet ruckades. Jag började sätta upp en kamera och köra facetime hemifrån för alla i bandet och sände då även live från vår facebook-sida. Alla satt då hemma och kommenterade, och önskade låtar och pratade med varandra. När vi hade hållit på såhär i ett halvår så ändrade jag om, och åkte istället hem till var och en av medlemmarna och sände från deras vardagsrum. Tyvärr blev restriktionerna sedan striktare och jag fick då gå tillbaka till att köra live hemifrån. Jag ville inte ha samma upplägg som jag började med, så jag utökade och började presentera de olika medlemmarna med bilder, önskelåtar och historik kring var och en. När vi sen kom fram till höstterminen och restriktionerna lättade så kunde vi gå tillbaka till att ses fysiskt, men då fanns en önskan om att fortfarande köra live så vi kunde nå de som fortfarande satt hemma. Vi började då att köra live på vår facebook-sida från Träslövsgården och det har blivit en fullständig succé.

Vad går bidragen från Sparbanksstiftelsen till och vad betyder bidragen för er?

- Bidragen går till att hålla verksamheten igång. För att vi ska kunna fortsätta och köra vidare, och hela tiden utveckla verksamheten så behöver vi bidragen. Skulle bidragen försvinna så är vi tillbaka helt på ideell basis och det fungerade när vi sågs en timma i veckan, men nu när verksamheten har blivit större så gör det inte det. Så bidraget är helt avgörande för att Fantastiska ska få finnas kvar och utvecklas, och det betyder givetvis otroligt mycket för oss.

Vad är det bästa med att Fantastiska Underhållnings Bandet finns?

- Det är den glädjen som sprids, både inom och utanför bandet. Det är alltid 100 % hjärta och engagemang bland alla som är med i bandet. Det finns ingenting i hela mitt liv som har givit mig så mycket som det här har gjort. Jag blir fort trött i rutiner och ser mig gärna om efter nya projekt, men Fantastiska är fortfarande hög intressant för mig. Det ger mig personligen enormt mycket glädje och jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan Bandet.

Våra bidrag till Fantastiska Underhållnings Bandet

Sedan 2016 lämnar Sparbanksstiftelsen ett årligt aktivitetsbidrag till FUB Fantastiska Underhållnings Bandet på cirka 18 000 kr/år för att främja musik- och teaterskapande bland funktionsvarierade.