Hoppa till textinnehållet

"Vi hoppas att Varbergarna tar chansen och upptäcker nya platser genom Hitta ut."

Genom ett flerårigt bidrag från Sparbanksstiftelsen Varberg får nu FK Friskus möjlighet att arrangera succén Hitta Ut i Varberg kommande tre år. Fram till den 30 november finns det över 90 checkpoints utplacerade i Varberg med omnejd. Ta chansen att upptäcka vår stad och ditt närområde, med familj och vänner.

Hej Pia Hjertström, projektledare. Berätta - vad är hitta ut?
- Hitta ut är ett perfekt sätt för den som vill komma ut, röra på sig och upptäcka nya platser i sitt närområde. Det är en enklare form av orientering där man via en app på telefonen får upp en karta med kontroller, eller checkpoints som vi kallar dem, som man ska hitta i verkligheten. När man har hittat en checkpoint registrerar man koden som sitter på stolpen och kan tävla mot sig själv och andra. En annan bra sak med Hitta ut är att det är helt gratis! Kartorna finns digitalt i appen och vill man hellre orientera med klassisk pappkarta går det lika bra.

Hur kom ni som förening på att göra detta?

- Hitta ut som koncept arrangeras på flera orter runt om i Sverige. Vi är ju många som har trampat samma stigar på joggingrundan eller promenaden och är sugna på att upptäcka nya stråk. Genom att delta hittar man till nya platser på sin hemort. Nu i Coronatider är det en perfekt aktivitet som man kan göra själv eller tillsammans med andra och som passar alla åldrar och även om man har funktionshinder. Det är enkelt att hålla avstånd och smittspridningsrisken är minimal.

Vi vet ju att det krävs en hel del ideella timmar för att ro en sådan här satsning i land. Vilka är ni som jobbar med projektet?

- Vi är ett gäng från orienteringsklubben FK Friskus-Varberg med olika kompetenser. Ingmar Johansson tar fram och aktualiserar alla kartorna, sedan är det flera av oss som arbetar med kontakt med sponsorer och marknadsföring, att hitta lämpliga placeringar för checkpoints, hemsida och sociala medier. Alla hjälps åt med att åka ut och ersätta stolpar som försvunnit eller blivit förstörda. Vi har väldigt roligt tillsammans när vi arbetar och det är ett projekt som känns meningsfullt.

Har ni någon särskild nyhet för i år?

- I år har vi två nya områden där man kan prova Hitta Ut. Nu i dagarna har vi premiär för Torpa-kartan där vi har placerat ut 15 checkpoints. I juli startar vi upp Hitta Ut på Getterön, som också är ett nytt område med 25 checkpoints. Dessutom är samtliga checkpointsplaceringar på Varbergskartan helt nya för i år. Så de som provade hittaut förra året kan köra i år igen. Det blir många överraskningar.

Vilken är din favorit-checkpoint i år?
- Jag har nog två. Den ena är checkpoint 34 vid Rantzauklippan. Det är en plats i Varberg som är omskriven och omtalad, men man beger sig sällan dit. Den andra är checkpoint 8 vid stakethörnet på avspärrningen runt Varbergstunnelns södra mynning. Det är intressant och spännande att se hur arbetet går framåt med det största byggprojektet i Varberg. Man kan känna historiens vingslag kring denna stora förändring i vår stad.

Var får man tag i kartor om man är sugen på att ge sig ut i skog och mark?

- Man kan hämta kartor på Erlan Cykel och Sport, ICA Kvantum Varberg, ICA Hajen, Intersport, Team Sportia, Destination Apelviken, Turistbyrån och Kulturhuset Komedianten. De finns också tillgängliga i anslutning till Friskusstugan i Påskbergsskogen.

Sist men inte minst då. Vad betyder bankens bidrag för den här satsningen?

- Banken bidrag är helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta att arrangera hittaut kommande tre år. Vi fick projektbidrag från Varbergs kommun första året som täckte våra kostnader för projektet men det bidraget minskade avsevärt i år. Vi är väldigt tacksamma för att vi fick möjlighet att få bidrag för flera år som nästan täcker våra kostnader. Det har säkrat projektet under den närmaste tre-års perioden.

Pia Hjertström, projektledare och Ingemar Johansson, kartritare. Båda engagerar sig helt ideellt från FK Friskus.

Vårt bidrag till Hitta Ut

För att främja alla invånares hälsa i vårt verksamhetsområde finansierar vi Hitta ut kommande tre år med 120 000 kr. Hitta Ut arrangeras av FK Friskus som genomför satsningen i Varberg med omnejd under 2021-2023. Hitta Ut är en friskvårdaktivitet öppen och gratis för alla såväl för vuxna som för barn.