2020 gjorde Gööks bageri storslam i det lokala semmeltestet och vann pris för bästa semlan både i Varberg och Falkenberg. Vi träffar Åsa Johansson och Jimmy Karlsson som driver bageriet mitt i Tvååker och pratar gräddfluff, hur apelsintårtan blev en klassisk kalastårta och om hur man finslipar formen inför fettisdagen.
Berätta mer om Gööks konditori?
Bageriet grundades för över 85 år sedan och har funnits i den här fastigheten sedan 50-talet. Jag och Jimmy träffades och blev ett par på Holma bageri som drevs av min mormor och morfar, där jag själv i princip har växt upp. Att vi gjorde slag i saken att ta över Gööks konditori var till en början mest en rolig tanke. Det började med att jag skojade med en kollega som var gammal konditor om att vi borde driva det tillsammans när det lades ut till försäljning. 2008 tog vi över verksamheten och idag driver jag och Jimmy Gööks bageri både i Tvååker och Falkenberg och vi är 11 anställda i företaget.
Hur mycket traditioner bevarar man när man byter ägare på ett bageri?
Bagaren som var där när vi tog över, är fortfarande vår förstebagare. Grunden har alltid varit att behålla Gööks traditionella sortiment, men även förfina och finslipa lite på diamanten. Den klassiska Apelsintårtan till exempel tar man inte bort i första taget. Den har ju hela bygden haft på sina kalas och folk kommer in och berättar gärna sina nostalgiminnen kring denna. En annan klassiker som alltid funnits är ju doppebrödet. Utöver det så har vi ju format verksamheten mot det man själv är förtjust i. Våra biskvier är ju helt makalöst goda och där har vi förfinat med en riktigt god smörkräm som vi hade med oss från vår tid på Holma. Det skulle jag säga är våra tre klassiska guldkorn i sortimentet!