Hoppa till textinnehållet

Engagemang driver utveckling!

Hela vår verksamhet vill bidra till samhällsnytta. Vi som bank ger ekonomiska förutsättningar för andra att göra skillnad – och det gör dem! Här kan du möta några fantastiska personer, entreprenörer, företagare och initiativ som alla gör Varberg lite härligare.

Berättelser från företag

"När vi fick denna utmärkelsen blev vi snudd en turistattraktion."

2020 gjorde Gööks bageri storslam i det lokala semmeltestet och vann pris för bästa semlan både i Varberg och Falkenberg. Vi träffar Åsa Johansson och Jimmy Karlsson som driver bageriet mitt i Tvååker och pratar gräddfluff, hur apelsintårtan blev en klassisk kalastårta och om hur man finslipar formen inför fettisdagen.

"Man får uppmuntra folk att våga ta en paus i skogen, med glimten i ögat."

I ett hus vid Istorpsskogens slut finner du pärlan Skogens hus. Här driver Tommy Johansson sedan 2006 en konferensanläggning med endast skogen som granne. Tillsammans med sina 9 timanställda skapar han skräddarsydda evenemang med målet att alla som besöker Skogens hus åker därifrån med en upplevelse som de sent ska glömma. 

Italiansson tar det italienska skafferiet till Sverige

Efter flera år på Irland valde Lina Johansson och Ivano Lubrano att flytta hem till Varberg. Paret, som nyligen startat sin verksamhet Italiansson i Veddige, erbjuder produkter online med fokus på det italienska köket. Vi träffar Lina och pratar och hur det är att driva webbutik och hur e-handelspaketet fungerat i uppstarten av företagets resa.

"Sommaren 2020 kommer gynna campingbranschen i många år framöver."

Entreprenör ut i fingerspetsarna. Som sjuåring hade han sin första mässmonter med frigolitflygplan som produkt. Idag driver han flera framgångsrika företag med det gemensamma - en stark lönsamhet och kraftig tillväxt. Vi träffar Vincent Schaffler och pratar hemester-effekterna för husbilsbranschen, digitala utmaningar framåt och ledarskap.

"Slå inte bort dina drömmar och tankar. Nu står jag i min dröm och är stolt över att jag vågade kasta mig ut."

Allt började med småskalig loppis i ett partytält på åkern utanför huset i Tångaberg. Några år senare sitter vi här under plåttaket, på bryggan som hon kallar det, vid den gamla mjölkvarnen i Valinge och pratar företagande och om att våga förverkliga sina idéer i livet. Här på kvarnen driver Eva-Lena Lagerlöf en 400 m2 stor och uppskattad loppis, mycket tack vare att hon tillslut vågade satsa på sin företagsidé och tjänst - Rensa UT. 

"Jag tror detta att tänka långsiktigt, det är vår erfarenhet att det tar tid att bygga lönsamhet."

Från en liten självbetjäningsvagn på bakgården till 7 heltidsanställda på Warbergs Tomateria strax norr om Varberg. Trädgårdsmästare Raimo Einosson är själv uppväxt bland tomatgångar och driver nu sitt företag tillsammans med Bodil Andersson som är butiksansvarig. I år skördar de uppåt 60 ton tomater i 26 olika sorter, på väggen hänger ett SM-guld i mathantverk och nog blomstrar verksamheten som aldrig förr.

"Håller den här trenden i sig, kommer vi komma ur detta med en bättre förutsättning än tidigare."

Från torghandel i ur och skur till en av Varbergs mysigaste grönsaksbutiker på Kungsgatan. Daniel Ivarsson och Patrik Tjernberg, eller som de äldre i Varberg säger "Grönsakspojkarna", driver idag sin butik med ett högt engagemang och lokalt fokus. Och nu ser de fram emot att expandera!

Kungsgatans frukt och grönt

"Det är jätteviktigt och bra för hela branschen att vi gör saker ihop."

Tiden går fort och stans bästa brygga firar redan två år - Joels brygga! Efter uppstartsår med flera investeringar i både lokaler, nytt restaurangkök och nu senast ett rökeri med kiosklucka ser ägartrion Joel Kaspersson, Jessica Persson och Stina Ekman fram emot några år när de får brilliera fullt ut med det de är bäst på.

"Vi skapar vår meny först när vi pratat med våra leverantörer."

Visionen växte fram under middagsbjudningar för vänner i ett hus på Trönningenäs. Idag driver barndomsvännerna Peter Halldén och Linus Boman Spiseriet på Johnssons gård med stor entusiasm och med en genuin förkärlek för det som är lokalt och hållbart.

Peter Halldén och Linus Boman på Spiseriet