Sedan 1997 driver Helene Gunnarsson tillsammans med sin man Sven mjölkgården Snickernsgård i Tvååker. De har 240 kor och lika många ungdjur och kalvar.
Hej Helene, hur kom det sig att du blev lantbrukare?
- Mitt intresse för lantbruk, och speciellt för kor, uppstod när jag som tioåring flyttade till en gård med min familj. Det var då jag upptäckte att kor är djur som ger energi och att man kan uppleva en enorm glädje när man arbetar med dem. Den glädjen har jag känt sedan dess. Jag började redan som ung med min kossa Rosa som amko med köttuppfödning och då insåg jag att det är en stor fördel och drivkraft att kombinera sitt stora intresse med att driva eget. På den vägen är det.
Hur ser du på mjölkindustrins framtid?
- Jag är positiv. Vi ser att både jordens och Sveriges befolkning växer och med det kommer ett behov av att producera mer mat, och där blir vi viktiga. Från vårt håll tror jag att vi behöver bli tydliga med vad vi kan tillföra gällande hållbarhetsfrågorna, för många av de knyter an till livsmedelsproduktionen på olika sätt. Det forskas mycket i hur hållbara livsmedel ska framställas på bästa sätt och hur man ska äta i framtiden. Om vi kan förmedla att vi är en del av möjligheterna i hållbarhetsfrågorna så ser framtiden ljus ut för oss.
Hur arbetar ni med hållbarhet i er verksamhet?
- Gällande miljön så gör vi till exempel klimaträkningar. Det är ett program som Arla har tagit fram och som görs för att se till att det som produceras blir effektivt utnyttjat, och ger ett lägre avtryck på naturen. Det kan till exempel handla om att anpassa gödsling eller balansera utfodringen för att varje ko ska få lagom mängd protein. Vi har ett väldigt brett tankesätt i vår verksamhet där vi vill att vårt arbete ska vara ett hållbart kretslopp. Hållbarhet är en genomgående röd tråd i verksamheten, och inte bara tänket kring miljö utan även social- och ekonomisk hållbarhet.