Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Sparbankskilowatten – ger din förening möjlighet att investera i mer hållbara alternativ.

För att öka möjligheterna för föreningslivet till grön omställning lanserar nu Varbergs Sparbank och Sparbanksstiftelsen satsningen Sparbankskilowatten. Ett bidrag som ska ge lokala föreningar möjlighet att investera i mer hållbara alternativ som solceller, LED-belysning och andra energibesparande åtgärder. Totalt avsätter Sparbanksstiftelsen 20 miljoner kronor till satsningen.

Så här funkar Sparbankskilowatten

  • Som förening kan du söka medel till energieffektiviseringar som exempelvis solcellsanläggning, byte av värmekälla eller mer effektiv belysning för att bidra till en mer hållbar framtid.
  • För att kunna ansöka om Sparbankskilowatten behöver du vara en ideell förening i bankens verksamhetsområde - Varbergs kommun eller Horredsbygden - och äga din byggnad eller ha ett långsiktigt hyreskontrakt.
  • Ansöker du om solceller, kan du totalt ansöka om 100% av din kostnad upp till 250 000 kr.

Så här ansöker din förening

  • Lämna din ansökan till Sparbanksstiftelsen. Alla ansökningar sker digitalt.
  • I samband med att ansökan om bidrag görs skall din förening lämna offert och investeringskalkyl från leverantör.
  • För den del av investeringskostnaden som inte täcks av Stiftelsens bidrag finns möjlighet att söka ett solcellslån i Varbergs Sparbank. I det fall lån söks hos Varbergs Sparbank skall ett positivt kreditbeslut finnas när ansökan om bidrag görs hos Sparbanksstiftelsen. För villkor läs mer här.

Ansök om SparbanksKilowatten här

Varbergs Tennisklubb minskade sin energiförbrukning med 75% med stöd från Varbergs Sparbank.

Nu är det fullproppat med solceller på Lejonhallens tak och ny LED-belysning över tennisplanerna. Med hjälp av Sparbankskilowatten från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen kan nu Varbergs Tennisklubb producera upp till 90 000 kWh årligen. Genom smarta energieffektiviseringar förväntas föreningen minska sin totala energiförbrukning med 75%, och därmed också kostnader, som i stället kan användas till att stärka klubbens föreningsliv.

Läs mer

"Det här bidraget ska ses som en språngbräda för att man som förening ska våga investera för framtiden."

Energiomställningen är central för att lösa klimatutmaningen. För att lyckas med omställningen behöver vi minska vår elförbrukning och öka produktionen av grön el. Maria Sjöstrand, hållbarhetschef Varbergs Sparbank och Jan Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman för Sparbanksstiftelsen berättar mer om hur föreningslivet kan gå före, för en mer hållbar framtid.

Läs mer