När började drömmen om Stormhuset för er? 

- När man hör Varberg och Apelviken så tänker de flesta på surf, vind och vågor - men vart ses man när man inte är i vattnet? Surfparkeringen har genom åren varit navet där man setts i väntan på vågor, men i takt med väderapparnas utveckling så har den spontana mötesplatsen inom sporten försvunnit. 2014 bildade vi Varbergs förenade surfare och drömmen om Stormhuset började ta form. Nu bygger vi en vädersäkrad föreningslokal mitt i Apelviken med fokus på gemenskap mellan nybörjare och mer erfarna, och ett framtida landmärke för Varbergs identitet!

Varför behövs det en föreningslokal för surf i Varberg?

- Om du vill lära dig att surfa idag finns det inga givna vägar för den sociala gemenskapen som du har naturligt inom andra sporter. Där tror vi att en fysisk mötesplats kan få fler att våga testa på surfsporterna och ge sig ut i vattnet. Vi bygger också Stormhuset för att kunna växa som förening med fokus på att utveckla vår barn- och ungdomsverksamhet. Ena dagen blir det ”testa-på-surf” för att nästa dag erbjuda en föreläsning om vattensäkerhet. Däremellan kommer det vara härligt häng och många koppar kaffe mot bodväggarna i våtdräkt. Det här kommer bli en självklar mötesplats för Varberg framåt och vår förenings målbild är att höra folk säga: ”Vi ses vid Stormhuset.”

Vad kommer Stormhuset att innehålla? 

- De viktigaste funktionerna blir omklädningsrum, dusch, toaletter, pentry och en bastu med havsutsikt. Det kommer också finnas gemenskapsytor så att vi kan erbjuda föreläsningar och kurser själva och i samverkan med andra. Vi kommer inleda samtal nu med föreningens medlemmar där vi konkretiserar husets utformning. Vi tror att den här platsen blir som bäst när vi utformar den tillsammans!

Vad betyder bankens bidrag för er?

- Jag tror alla som haft en dröm, liten eller stor, kan relatera till den magiska känslan som uppstår när den infrias! Varbergs Sparbanks bidrag är helt avgörande för att Stormhuset nu blir verklighet. Med det här bidraget stöttar banken inte bara vår förenings dröm, utan man är med och bygger gemenskap för så många människor och bygger hela Varbergs identitet och kultur. Det är samhällsengagemang om något! Det känns surrealistiskt att vi står här nu med finansieringen klar och vi känner oss positivt spända för det som komma skall. Nu bygger vi Stormhuset! 

Sist men inte minst då - när står denna husdröm klar?

- Vi är väl förberedda för att dra i gång det här arbetet. Första steget nu blir att ansöka om bygglov och om allt klaffar så hoppas vi huset står klart för invigning senast våren 2025.