I fantastisk miljö på Klasa Hembygsförening i Lindberg håller Varbergs Biodlarförening till. Bland åkrar, skog och blommor arrenderar de en del av den stora trädgården. Med hjälp av Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har föreningen äntligen fått en ny föreningsstuga som förhoppningsvis kommer ge bättre förutsättningar för gemenskap i föreningen.
Hej Ulrika, ordförande i föreningen. Berätta lite mer om bidraget som ni fått av Varbergs Sparbank!
- Vi har fått bidrag till att bygga en ny föreningsstuga på vår föreningsgård. Tidigare hade vi en hälften så stor stuga som var i väldigt dåligt skick. Vi funderade länge på hur vi skulle gå tillväga, och hade planer på att bygga ut och renovera den. Vi insåg till slut att det blir dyrare än att köpa en ny och vi bestämde oss för att ta in en firma för att bygga den. Nu har vi mycket större plats, och har bland annat kallförråd där vi förvarar allt material till skötseln av bikuporna och ett varmförråd till förvaring av diverse annat. Vi har även dragit el för bidraget. Firman som vi hyrde in fick stugan rest och klar men det är vi i föreningen som har gjort allt in- och utvändigt arbete. Det har krävts mycket ideellt arbete!
Hur firade ni detta när allt var på plats?
- Vi hade en invigning i maj. Det var så kul eftersom det här är något vi har diskuterat och velat länge. Kändes fantastiskt att äntligen ha fått gå i hamn med det och få fira det. Det kom överraskade mycket folk och stämningen var härlig. En av våra äldsta medlemmar på 89 år berättade historik kring föreningen och så käkade vi korv med bröd. Det är mat som hör till invigningar. Sen avslutade vi med tårta och kaffe.
Berätta lite om Varbergs Biodlarförening.
- Varbergs Biodlarförening fyller 125 år nästa år, så vi är en gammal förening. Vi har 160-170 medlemmar där i stort sett alla är aktiva biodlare. Vi håller till på vår föreningsbigård och här har vi fyra olika modeller på kupor, och därmed fyra olika bisamhällen. Meningen är att medlemmarna ska få se kuporna och vara med och sköta om de och lära sig. Tanken med vår förening är i förstahand att man ska kunna lära sig av varandra, och träffa andra biodlare och utbyta erfarenheter och tankar. Under sommarhalvåret har vi träffar här varje onsdag och då är det allt ifrån nybörjare till de som har hållit på i 50 år. Vi har även en nybörjarkurs varje år där man i slutet av den blir biodlare.