Efter flera års ideellt arbete är drömmen om ett Stormhus närmre. Med stöd från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har Varbergs förenade surfare nu slutfört etapp 1 med ett nytt brädförråd på surfparkeringen i Apelviken. Ett första steg, mot en ny mötesplats för både blivande och redan etablerade surfare.
Hej Kristján Fannar, projektledare hos Varbergs förenade surfare. Berätta mer om visionen med Stormhuset?
- Stormhuset kan man säga är visionen om den fysiska mötesplats vi surfare har försökt få till i flera år. Nu har vi fått grönt ljus från Varbergs kommun på att arrendera 300 kvadratmeter mark här på parkeringen i Apelviken och vår stora dröm framåt är att bygga ett surfhus. Stormhuset, som vi kallar det, hoppas vi ska bli en mötesplats både för nybörjare och de som sedan länge har en passion för surf. Vi har ju helt unika förutsättningar för grym surf här i Varberg, så visionen är att bygga ett typ av naturum, men istället för att kolla på fåglar så tittar man på surfare eller surfar själv. En föreningslokal i naturen med omklädningsrum och toaletter, och där är brädförvaringen steg 1.
Varför blir Surfparkeringen ett nav för er verksamhet?
- Surfparkeringen här i Apelviken är typ en helig plats för surfare, skulle jag säga. Förr i tiden hade man inte alla de här väderapparna som finns idag, utan man kastade sig in i bilen och ”åkte på prognos” med hopp om bra vågor. Ibland hade man en bomkörning och någonstans där började hänget här på parkeringen i Apelviken uppstå. Parkeringen blev en samlingspunkt för surfare i väntan på vind. Idag är det en plats med stark kulturell betydelse för både svenska och nordiska surfare. Därför känns det naturligt att fortsätta bygga på detta som mötesplats för Varbergs förenade surfare.
Varför behövs ett Stormhus i Varberg?
- Av flera anledningar skulle jag säga. Idag finns det en utmaning i att bygga gemenskap surfdisciplinerna emellan då dagens teknik gör det möjligt att veta exakt när man ska flexa ut från jobbet för att fånga den bästa vågen. Det gör att den här fria, spontana mötesplatsen inte uppstår på samma sätt och det gör visionen om Stormhuset ännu starkare. Alla fyra primära surfsporter - vind, kite, våg, och sup - utgår från olika behov och förutsättningar. En vindsurfare går in i viken från ett håll och en vågsurfare från ett annat. Det finns inga naturliga korsningar och samtidigt är det viktigt att man har koll på varandra i vattnet. Där har vi en stark tro på att om man träffas i verkligheten så får man en bättre förståelse för varandra i vattnet. Sedan behövs en fysisk mötesplats också för att skapa förutsättningar för att fler hittar till sporten och att vi som förening får chans till nyrekrytering. Det är spektakulära sporter, men det är inte självklart att ta sig ned i vattnet om man är ny, och det är den bryggan vi vill skapa.