Nu tas det första skoptaget för ett nytt teknikområde för cykel ett stenkast från Brearedshallen. Genom bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen på 4,5 miljoner kronor blir Varbergs Mountainbikeklubbs vision verklighet. I veckan påbörjades arbetet med en ny pumptrack och tre dirttracks, för att främja spontanidrotten bland barn, ungdomar och vuxna i Varberg.
Hur kom ni på idén om en pumptrack i Varberg?
- Vi är en breddförening i ständig tillväxt. Vi har fantastiska MTB-spår här i Brearedsskogen men har länge saknat ett område för teknikutveckling. I snart trettio års tid har vi sneglat på både Sveriges och Europas framfart på teknikområden med pumptracks och dirttracks. Där någonstans växte vår egen vision fram att en sådan här plats vill vi få till i Varberg och har sedan dess försökt att hitta vad som är relevant för vår förening. Visionen som vi landat i nu är att främja en cyklande livsstil, även utanför träningstid, och att detta blir en plats där man hänger och umgås över generationer, samtidigt som man utvecklas i sin sport. Vi prioriterar att få till en pumptrack med en given huvudlinje som man kan cykla på, men som också skapar möjligheter till att hitta nya vägar. Ett annat mål med bygget är att få till en cykelarena som håller så pass hög kvalitet att den även kan nyttjas vid tävlingar framåt.
Det nya området kommer bestå av både en asfalterad pumptrack och tre dirttrackleder. Vad är skillnaden på dessa ytor?
I en pumptrack tar du ett par tramptag på en asfalterad bana och ökar sedan farten genom att pumpa dig fram genom varje nivåändring. Det är en yta som är utvecklande för alla åldrar oavsett om du håller på med utförscykling, MTB eller precis hittat rätt känsla på din lilla balans-cykel. Du kan själv sedan höja ambitionsnivån och öka på utmaningen genom att höja tempot på banan.
En dirttrack byggs av organiskt material och här utvecklar du främst din hoppteknik och kan göra trix i luften. Du tar fart via en startramp in i första hoppet och följer sedan en hopplinje framåt. Vi kommer bygga flera hopplinjer med olika svårighetsgrader – blå, grön och svart – så att man får möjlighet att utvecklas i sin egen takt.
Vad innebär ett sådant här område för Varberg?
- Den viktigaste effekten i en sådan här satsning är rörelse och ett ökat välmående bland barn och ungdomar. Förhoppningsvis får det spontanidrotten att gro lite mer. Det är allas vårt ansvar att skapa förutsättningar för dagens ungdomar att hänga på trygga och utvecklande platser, så att man hellre lägger tid i naturen än hemma framför skärmen. För Varberg som stad skapar det helt klart attraktionskraft och ökad turism. En sådan här satsning sprider sig snabbt i cykelkretsar och jag är övertygad om att det kommer locka fler cykelentusiaster till stan, men också ge outdoor-effekter som spiller över på andra natursporter, bland annat surf och skate.