Våra tjänster

"För mig är lantbruket inte bara ett jobb, det är min livsstil."

Vår kund Robert Thunberg som driver Höga gård i Väröbacka är Årets Lantbruksföretagare i Varberg. Mitt bland gårdens kor och kalvar, omgivna av höbalar, överlämnar vi en blomma till en mycket skicklig lantbrukare och passade på att fråga lite om lantbrukets utveckling, utmaningar och trender framåt.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

Det känns helt fantastiskt. Vi jobbar hårt här på gården och det blir en väldig dunk i ryggen att någon sett vad vi gör och att vi gör det bra. För mig är lantbruket inte bara ett jobb utan det blir en livsstil. Jag brinner för att utveckla gården och skulle inte byta bort det mot någonting annat. Det är många timmars arbete som ligger bakom att jag står här idag. Det gör mig minst sagt lite rörd idag att se tillbaka på vad jag faktiskt åstadkommit.

Hur kom det sig att du blev lantbrukare?

Jag är uppväxt i Tvååker och fick väl en stor dos gårdsinspiration efter att ha spenderat otaliga timmar på Munkagård innan det var en skola. Som femtonåring flyttade vi som familj till Väröbacka och då hade jag i princip bestämt mig för att satsa på lantbruksdrömmarna i egen regi. Till en början arrenderade jag några gårdar i trakten, bland annat jorden på den här gården. 1991 fick jag erbjudande om att köpa loss gården då ägaren hade önskemål om fortsatt djurhållning på gården. Tack vare detta fick jag möjlighet att förvärva och äga min egen gård, vilket inte är en självklarhet idag som lantbrukare. När jag tog över fanns det en gammal ladugård och 12 platser för djurhållning. Idag har jag kapacitet för nästan 200 djur. Att ha möjlighet att äga gården har sporrat mig genom åren till att hela tiden utveckla och investera i platsen.

Hur har din verksamhet utvecklats sedan du startade?

Jag har egentligen skapat allt från scratch. Idag har jag byggt upp verksamheten till att stå på tre olika ben. Dels entreprenad där jag kör grävmaskin, sedan har jag en spannmålsmottagning som hanterar över 7500 ton spannmål från lantbrukare i närheten. De levererar hit och så väger, provtar och sorterar jag upp det i olika kvalitéter innan det skickas vidare. Det tredje benet är djurhållningen. Det hade varit väldigt tomt på gården utan djur, de tillför sällskap och glädje. Just nu kalvar de och det är en vitamininjektion för mig och en höjdpunkt på året. Sedan har jag förnyat och utvecklat gårdens maskinpark till att vi idag har hela maskinkedjan inom jordbearbetning, vall och spannmålsskörd. Att verksamheten är lönsam möjliggör investeringar och förbättringar av gården hela tiden. 

Hur viktigt är lantbruket för Halland?

Den viktigaste faktorn skulle jag säga är att lantbruket skapar sysselsättning för många människor. Förr i tiden sa man att man sysselsatte nästan 6 personer per lantbrukare. Ur den aspekten är det jätteviktigt med ett levande lantbruk. Sedan är svensk jordbruksproduktion generellt sett miljövänlig. Det är bra för miljön om en större andel kött, grönsaker och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar.

Vilka utmaningar ser du framåt för din verksamhet?

Den största utmaningen tycker jag är att hänga med i utvecklingen. Den tekniska utvecklingen går snabbt men även marknaden för vad som är lönsamt att odla och sälja. Det är en trendkänslig bransch. Ett exempel kan vara att det idag är väldigt populärt med havrebaserade produkter och även grynhavre har varit bra betalt. Det tar ungefär två år att ställa om verksamheten från första tanken på en ny produkt till att man faktiskt tillverkar den. Det ger oss lantbrukare utmaningen att vara steget på att tillverka det som efterfrågas eller kommer efterfrågas. Priser på olika produkter stiger och dyker beroende på trender och för att ha en chans att vara ”rätt i tiden” behöver man ta sig tid att spåna, spana, tro och vara nyfiken framåt så man håller sig aktuell med marknaden.

Vad tror du själv om lantbrukets framtid?

Jag hoppas att det finns en trend att ungdomar vill jobba med jordbruk. Sedan tror jag en del av framtiden styrs av konsumenterna - att man fortsätter att handla och välja svenskt och närproducerat. Den som intresserar sig för den tekniska utvecklingen kommer ha bra förutsättningar för att sköta och utveckla framtidens lantbruk.

Vad betyder bankens stöd för din verksamhet?

Jag har alltid haft en god relation till mina rådgivare på Varbergs Sparbank och har vädrat mina idéer om utveckling och kommande investeringar. Jag uppskattar rådgivarnas ärlighet och det är egentligen det stödet man behöver som företagare när man presenterar sina idéer – att få bekräftat om det är en bra satsning eller inte. Den ärligheten och dialogen har jag uppskattat mycket. Har det varit något akut så har jag alltid fått snabba svar och det uppskattar man också som egenföretagare.

Vad har du för drömmar framåt?

En stor dröm är att mina två pojkar har intresset kvar och vill ta gården vidare en dag. Jag hade ju ingenting när jag kom hit utan jag har utvecklat gården själv. Det har varit en stor resa och vill de fortsätta förvalta något ben av det jag byggt upp skulle jag känna mig jätteglad!

"Jag uppskattar rådgivarnas ärlighet. Det är egentligen det stödet man behöver som företagare när man presenterar sina idéer om utveckling och kommande investeringar. Att få bekräftat om det är en bra satsning eller inte. Den ärligheten och dialogen har jag uppskattat mycket."

Robert Thunberg, om att vara kund hos Varbergs Sparbank