Våra tjänster
Foto: Lotta Johansson

"Att vara fotograf är en fantastisk plattform för att träffa människor och få ge något extra."

2002 startade Karin Linde fotoföretaget ”Don’t Blink”. Vi träffar henne i fotostudion på Brukstorget och pratar kreativitet, hur man hittar sitt sälj som fotograf när alla plötsligt har en kamera och om hur ”moment design” kan vara nyckeln till en riktigt bra bild.

Vi inleder med den klassiska fördomen om en fotograf. Är du kreativ? Och hur blir du själv inspirerad?

- Ja, men det är jag absolut! Ibland hör jag folk säga att de inte är kreativa, men jag vill någonstans tro att kreativiteten bor i oss alla. Jag tycker man ska utmana sig att leva sitt liv kreativt och ett sätt tror jag kan vara att behålla sin nyfikenhet och hitta sin grej som man trivs med. Det kan vara ett kallbad som inspirerar eller en promenad i skogen som väcker lusten. Ofta är det när man gör något man trivs med som kreativiteten väcks. Jag själv blir inspirerad av naturen och av kollegor från blandade branscher.

Du är ju numera en erkänd fotograf i Varberg. Har du alltid haft ett intresse för foto?

- Min pappa hade en fotoaffär när jag var yngre, så jag fick min första kamera när jag var nio år. Först hade jag tankar på att bli journalist för att få jobba med både bild och text på samma gång, men testade även på lite olika yrken. 2001 köpte jag min första proffskamera och åkte till Hawaii för att plugga fotografi med fotografer från hela världen. Efter det tog jag mod till mig och startade eget för att satsa helhjärtat på fotograferingen som är min passion. Idag är både jag och min man egenföretagare, och vi driver gemensamt en kaffebar och spelbutik här på Brukstorget och sedan våra respektive business vid sidan av det. 

Hur har fotobranschen förändrats de senaste åren?

- När jag började fotografera var det mest äldre män som älskade teknik som var fotografer. Idag är istället majoriteten av porträttfotografer tjejer, vilket bidragit till att branschen blivit mer generös och man delar med sig av erfarenheter. En annan förändring är digitaliseringen och att fler tar bilder på egen hand. Som fotograf får man välja att se möjligheterna med det. Till exempel så saknas ju ofta den mest fotointresserade personen på bilderna i familjealbumen, så där har jag mitt sälj - att fota hela familjer. Den tredje stora förändringen för branschen skulle jag säga är att dokumentationen fått högre status. Vid bröllop till exempel så har foto och video blivit en egen ”budgetpost” som är lika viktig som klänning, blommor och ring. Det ger oss fotografer möjlighet att paketera våra erbjudanden på ett bättre sätt och det blir enklare att livnära sig som fotograf då fler är villiga att lägga pengar på minnen för livet.

Vid Brukstorget har Karin sin fotostudio och driver parallellt en kaffebar och spelbutik tillsammans med maken Samuel. Foto: Josefine Bergqvist

Vad erbjuder du dina kunder idag?

Jag har de senaste åren ställt om från att haft fokus på bröllopsverksamhet och barnfotograferingar till att idag ha nischat mig mer mot företag och familjer. Till familjer erbjuder jag fotograferingar efter deras önskemål och behov. Leveranserna ser väldigt olika ut idag. Det kan vara allt från ett USB med bilder, en färdiglayoutad fotobok eller en hel tavelvägg printad och klar för hemmet. Till företag erbjuder jag personalbilder, reklambilder eller marknadsföringsmaterial. Mitt mål med alla verksamhetsbilder är att de ska bli personliga och att man får fram den känsla som man vill förmedla i sitt företag. Sedan har jag lite workshops för andra fotografer och erbjuder instagramkurser för företagare, bland annat.

Moment design är ju något du både använder och utbildar i. Vad är det?

Jag brinner ju för att fånga känslor i stunden så man kommer ifrån det klassiska poserandet. Därför lägger jag stort fokus vid alla mina plåtningar med att designa ögonblicken för mina kunder. Med små inbjudningar så skapar jag en plats för känslor att hända och det är det som är moment design. Om man fotar ett par så kan det handla om att få dem att tänka tillbaka på när de träffades första gången eller något de gjort tillsammans. När man jobbar med företag så kan det handla om att med enkla knep få fram helt andra skratt än de klassiska uppställda och stela. Det är ett väldigt roligt arbetssätt och nu har jag också börjar utbilda andra fotografer i detta genom workshops.

Har livet som egenföretagare blivit som du har tänkt?

- Det har nog blivit bättre faktiskt. Det är främst friheten, men också att det är en trevlig plattform för att träffa människor och få ge något extra. Man får vara med i människor liv och föreviga deras speciella tillfällen, eller får följa en familj genom flera år. Att vara fotograf i en småstad är också en fördel, många kunder återkommer och det blir ofta bättre bilder när man har god kundkännedom.  

Du sitter ju på småföretagarmekkat Brukstorget – hur är det?

Det är fantastiskt roligt att vi är så många småföretagare här. VI var nästan först på plats och drömde då om att det skulle bli just såhär som det är idag. Här en god och hjälpsam stämning och man kan sticka in till varandra, ta en kaffe och bolla idéer. Det utbytet behöver man när man är egenföretagare. Flera av oss som driver eget här har verksamheter med två ben, som bidrar till att Brukstorget också blir ett trevligt besöksmål. Jag har fotograferingen och studion här, men även en spelbutik och kaffebar som man kan spontanbesöka. Det har blivit en destination som man reser hit för att besöka. Visionen är verkligen på god väg.

Att hitta goda vanor som hjälper företaget och sig själv som person är ett tips från Karin. Själv går hon varje morgon runt Viskan och reflekterar kring dagen som kommer.

Har du någon erfarenhet som du vill dela med dig till andra om företagande?

En sak som jag trivts med är att ha en morgonrutin och att alltid starta dagen på samma sätt. Jag tror det är viktigt att hitta vanor som både hjälper företaget och en själv som person. Jag och min man Samuel går alltid en promenad runt Viskan, snudd på innan vi vaknat. Först går vi tyst och sedan när man kommer till jobbet så tar man en riktigt god kaffe och skriver ned det man vill få gjort den här dagen. Min erfarenhet är att dagen blir lättare och man får mer gjort i slutändan om man börjar dagen på ett bra sätt. 

Gör du samma sak om 10 år?

Om fem år då är jag här absolut, men om tio år kan jag ha utvecklats till något annat. Jag är öppen för förändring och gillar att testa nya grejer. Jag trivs med att ha mål och strategier men också rörelsefrihet som företagare. En del som jag hoppas att jag utvecklar är just mitt kursutbud och workshops. Det tycker jag själv är väldigt inspirerande så det hoppas jag på mer framöver. 

Foto: Emma Ivarsson

"Jag har alltid fått bra hjälp och stöd av banken. Det känns att man har en personlig kontakt och det känns lätt och lokalt på något sätt. Jag trivs ju med onlinefunktionerna med banken att man snabbt kan maila eller via appen ställa sin fråga och få snabb och proffsig återkoppling."

Karin Linde, ägare Don't Blink