Nu har lägenhetshotellet Blanka öppnat upp dörrarna till det som kanske är stans vackraste stenhus på Västra Vallgatan. Bakom satsningen står Sofia och Anders Blanksvärd som helt på egen hand renoverat hotellets 16 rum, med byggnadsvård och återbruk i fokus. Nu ser de fram emot att fylla huset med liv och välkomnar dig till en levande mötesplats mellan bofasta Varbergare och turister.
Hur kom ni på tanken på ett lägenhetshotell?
- Vår tanke från början var egentligen att driva vanlig hotellverksamhet. Men allt eftersom vi såg potentialen i fastigheten och hur rummen var disponerade så kände vi att det fanns mycket yta som inte användes till något. Då började tankarna på ett lägenhetshotell gro och att kunna erbjuda platsbyggda kök och en liten matplats i alla våra 16 hotellrum. Att kunna självhushålla något mål om dagen är en möjlighet vi själva ofta saknar när vi bor på hotell – att kunna koka sig en kopp te på kvällen eller göra sig en enkel frukost på rummet där man bor. På så sätt blir lägenhetshotell den perfekta mixen av vandrarhem och hotell, som passar allt från barnfamiljen till personer som veckopendlar. Lägenhetshotell är en växande trend i storstäderna och nu förhoppningsvis också ett vinnande koncept här i Varberg.
Hur vågar man sig på en sådan här stor fastighetsaffär?
- En fördel som vi såg med fastigheten är att den har dubbla typkoder, vilket ger oss möjlighet att använda den för antingen hotellverksamhet eller som hyreshus. För oss blev det en trygghet när vi investerade att vi har chans att ställa om verksamheten. Bostäder finns det alltid en efterfrågan på, och särskilt i en expansiv kommun som Varberg. Skulle det komma sämre tider för hotellbranschen har vi nu möjligheten att snabbt ställa om, och våra 16 hotellrum blir plötsligt 16 hyresettor. En stor fördel och trygghet med denna fastighet!
Hur tar man hand om en sådan här anrik fastighet på bästa sätt?
- Det är ju både en dröm och en samhällsuppgift att få förvalta en sådan här anrik fastighet från sekelskiftet. Byggnadsvård är en stark drivkraft för oss båda och har varit vårt fokus genom hela renoveringen. Vi vill inte förstöra någonting utan förstärka och bevara den historia och berättelse som huset bär. När det kommer till renoveringen har vi gjort allt med stor varsamhet för att återskapa de fina detaljerna som finns i byggnaden. Vi har också haft ett återbruksfokus när det kommer till interiören i rummen, med ambitionen att inte först och främst köpa nytt utan använda oss av det som redan är satt i omlopp. Därför är bland annat tavlor, ljuskronor och mattor inköpta från auktioner, med visionen att husets historia också ska kännas av i interiören.