Hoppa till textinnehållet

"Många undrar varför vår semla ser ut som en liten groda"

Lilla Träslövs Finbageri och Café är ett av Varbergs äldsta och mest populära bageri. Vi träffar Eva Tillerås som tillsammans med sin man Tony driver det anrika bageriet mitt i centrala Varberg. Vi pratar om hur man får till den perfekta semlan, och hur många semlor hon hoppas på att kunna sälja på självaste fettisdagen.

Hej Eva! Berätta om Lilla Träslövs Finbageri & Café!

- Sedan 1993 har det varit ett bageri i den här fastigheten, men i olika regier. Hon som startade bageriet hette Hilma och bageriet hette då ”Hilma Johanssons bageri”. Hon hade tidigare haft bageri i en annan källarlokal här i Varberg, men blev tipsad om den här lokalen som hon då tog över och inredde till bageri. År 1960 tog en man som heter Stig Stensson över och han hade tidigare ägt ett bageri i Lilla Träslöv, därav namnet Lilla Träslövs Finbageri. Så namnet har varit med sen 1960, men det har bedrivits bageri här sedan 1939. För 26 år sedan tog jag och min man Tony över stället. Han har jobbat här sen han var 18 år så det kom sig ganska naturligt att han ville ta över. Jag jobbade då inom sjukvården men tyckte de lät kul med förändring så jag var inte svårövertalad att vara med på detta.

Hur mycket av de gamla traditionerna har ni bevarat? Och hur mycket nytt har ni tagit in?

- Vi har bevarat alla traditioner! Det finns en hel del recept från start. Vi har recept som sitter här på väggarna som bara följer med hela tiden. Vi gör till exempel ett bröd som heter Hilma, och det är efter hon som grundade bageriet. Vi har fått berättat för oss att under kriget så skickades hennes bröd med tåg till folk som hade beställt det. Det är kul att ett sådant bröd fortfarande finns kvar!
Stig som drev bageriet innan oss var en bagare som kom ifrån bageriet Judit Svenssons, och därifrån tog han med en hel del recept. Det är bland annat därifrån som receptet på vår semla kommer ifrån, så receptet på vår semla är från 1950-talet. Många undrar varför vår semla ser ut som en liten groda, och det är för att det är det receptet vi använder oss av. När Holma Bageri stängde så fick vi lite personal hit vilket gör att en del recept därifrån kom hit också. Man samlar på sig ett gäng längs vägens gång hela tiden. Grundsortimentet består av populära klassiska recept, men vi ska även arbeta för att utveckla nya produkter.

På tal om semla och fettisdagen som är på ingång. Hur lyckas man med den perfekta semlan?

- Det beror givetvis på vad man själv tycker om. Vår är ganska enkel. Men vi lägger väldigt mycket jobb på att använda oss av bra råvaror, och mycket arbete med att just själva bullen ska bli bra. Det är ett hantverk och ibland händer det att man misslyckas. Vi har legat här i så många år och har väldigt bra kunder och framförallt många stamkunder. Så jag skulle säga att vi har inte bara en bra semla, utan även väldigt bra kunder som uppskattar vår semla.

Hur många semlor säljer ni på Fettisdagen?

- Jag misstänkte nästan att jag skulle få den frågan! Det var ju corona förra året så då såg inte siffrorna ut som vanligt, men vi sålde över 4000 semlor förra året på själva fettisdagen. Det är fruktansvärt mycket, och speciellt eftersom vi endast är tre bagare här. Jag minns att vi hade en lång kö utanför på gatan. Jag hoppas på minst lika många i år!

Vad är det roligaste med att driva ett bageri och vad är den största utmaningen?

- Det roligaste är helt klart att arbetet är så varierat, och att man träffar så många trevliga människor! Man får ett väldigt utbyte av att träffa alla härliga kunder, både stamkunderna och alla nya kunder. Den största utmaningen under alla våra år här skulle jag säga är corona. Annars har vi nog varit väldigt bortskämda med att allting alltid har rullat på väldigt bra.

Vad ser ni framåt?

- Vi expanderade för 6 år sedan och byggde då ett café och en ny utedel. Innan det var vi endast ett bageri. Vi har därför inga expansionsplaner nu utan målet är bara att allt ska fortlöpa. Vi börjar bli i pensionsåldern nu så tanken är att jobba på så att bageriet på sikt kan få rulla vidare, och att någon kan ta över det. Det vore väldigt synd om bageriet skulle försvinna eftersom de har legat här länge och det känns som att det finns ett värde i det. Så vårt mål är att se till att det finns goda möjligheter för andra att ta över och driva det vidare.

Slutligen, om du endast får välja en favorit av allt som ni bakar här i bageriet. Vad hade du valt då?

- Då väljer jag en moussebakelse som vi hade här för några dagar sen. Det är väl kanske för man alltid tycker det är spännande med något nytt. Chokladmoussebakelser och liknande brukar egentligen vara väldigt trögsålt, men den här gick fantastiskt bra. Det fanns inte ens någon kvar till mig när jag kom tillbaka till bageriet senare under dagen, vilket jag trodde att det skulle göra. Jag hade siktat in mig på en men blev utan. Så den hade sålt jättebra!

"Vi har alltid haft väldigt fin kontakt med Varbergs Sparbank. Banken har varit väldigt stöttande under hela coronapandemin. Vi har fått hjälp under hela den här perioden, det ska banken ha en eloge för."

Eva Tillerås, delägare Lilla Träslövs Finbageri och Café