Mitt i en pandemi fick Melker Kellström och Anton Nilsson sin chans att satsa på det som är deras livsstil, nämligen lantbruket. För ett år sedan var båda anställda på andra gårdar, men idag och sedan fyra månader tillbaka är de istället delägare till Törlan Lantbruk AB i Tvååker. Gården bedriver ekologisk lammproduktion som säljs till lokala gårdsbutiker, samt ekologisk mjölkproduktion och levererar 16 tusen liter mjölk till Arla varannan dag.
Ni har ingått ett avtal som är ganska ovanligt inom lantbruket. Berätta!
- Vi har köpt in oss i en redan befintlig gård, vilket inte är så vanligt att göra om man inte tillhör familjen. Oftast går gårdarna i generationer eller säljs till en granngård som då blir dubbelt så stor, men eftersom vi inte har några gårdar i vår familj och Bengt (delägare av Törlan) hade ingen i sin familj som ville ta över så då fick det bli såhär. Vi har vetat om att det inte finns någon som skulle ta över här, och i augusti 2020 kom det på tal och redan i juni 2021 köpte vi in oss så det har varit en snabb process.
Tror ni att det är stor skillnad på hur processen har gått till nu och om det hade gått annorlunda till om ni hade tagit över en gård inom familjen istället?
- Vi tror att det kan vara en fördel att inte vara familj när man köper in sig i en gård eftersom det blir mer affärsmässigt nu. Det kan bli stora problem om man är familj och alla i familjen ska ha rätt till sin del av pengarna och så vidare. Nu har det endast blivit ett aktieköp mellan oss två och personen som vi löste ut ur företaget. Vi skulle helt enkelt kunna säga att det blir mer affärsmässigt nu än om man gjort affären med familjen.
Hur kom det sig att ni blev lantbrukare?
- Det fanns aldrig något alternativ att vi skulle bli något annat än lantbrukare. Det är helt enkelt vår livsstil, och intresset för lantbruk kom till oss båda från våra respektive familjer. I båda våra familjer och släkter har folk haft gårdar och jobbat som lantbrukare långt tillbaka i tiden. Det är väldigt viktigt tror vi att man ser det som en livsstil och har ett brinnande intresse om man ska lyckas. Det här gör man inte för pengarna och vi skulle även säga att det är en relativt tuff bransch. Folk tycker väl att man är korkad som satsar i den här branschen.